Meditatief Mandala's Schilderen

Mandala's

Mandala's schilderen

Zolang er leven is, in welke vorm dan ook, kennen we ronde en spiraalvormige vormen. De cirkel en spiraal zijn basisfiguren in de natuur. De aarde is rond en cirkelt om de zon. Symmetrie in mandalavorm vind je ook in bloemen, spinnenwebben, ogen, de jaarringen van een boom, ijskristallen, een doorgesneden fruit en groenten. En in zoveel verschijningsvormen meer. Een boom groeit als een spiraal omhoog. De eerste mensen tekenden ronde en spiraalvormige vormen op rotsen. In veel religies worden deze vormen gebruikt en hebben ze een symbolische betekenis gekregen. Stonehenge weerspiegelt de cirkelvorm van de nachtelijke hemel. De Borobudur in Indonesië is gebouwd in de vorm van een mandala. Tibetaanse mandala's hebben het grondplan van een tempel. Het labyrint in de kathedraal van Chartres is een cirkelvorm. Kathedralen staan bekend om hun ronde glas-in-lood ramen. Ornamenten in de bouwkunst zijn ook vaak symmetrisch. Je ziet de ronde en cirkelvorm bij alle volken en alle religies, over de hele wereld, terug.

Mandala's schilderen

Mandala's tekenen/schilderen

Mandala's tekenen/schilderen is een manier om een reis naar binnen te maken. Het is een momentopname van onze innerlijke staat. In stilte laten we ons leiden door onze intuïtie, door wat van binnenuit naar boven komt. We tekenen de beelden die zich aan ons tonen, en gebruiken de kleuren die zich aandienen. Of we laten ons leiden door onze eigen innerlijke beweging die vormen en kleuren doet ontstaan.

In stilte laten we ons leiden door onze intuïtie en maken een numerologische mandala (50 x 50 cm). Op basis van bijv. je geboortedatum maken we een basistekening in potlood en Oost-Indische inkt. We tekenen de beelden die zich aan ons tonen. Daarna schilderen we verder met acrylverf, laag over laag en gebruiken de kleuren die zich aandienen. Dat alles onder intensieve begeleiding als dat gewenst is.

Epen:
4-daagse workshop

Han schildert een mandala

Voor wie?

Iedereen kan een mandala tekenen. Daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben of te kunnen tekenen. Het enige dat van je gevraagd wordt is de bereidheid open te staan om - in stilte - de impulsen van het moment te volgen en het innerlijke beeld, of de innerlijke beweging naar buiten te brengen op papier.

Klik op de foto om de groepsfoto te vergroten.

Workshop 2015Workshop 2013Workshop 2012Workshop 2011
Workshop 2010 Workshop 2009 Workshop 2008
elsthissen.nl © 2021 | privacyverklaring

Ga terug naar de startpagina Druk deze pagina af Ga terug naar het begin van de pagina

Els Thissen

 1. over
 2. agenda
 3. video's
  en foto's
 4. publicaties
 5. ...van hart
  tot hart...
 6. shop
 7. reacties