Els Thissen

Facilitatortraining AH & ECIW-groepen faciliteren

(Basis) Facilitatortraining AH & ECIW-groepen faciliteren

De basis van het gedachtegoed

Attitudinal Healing (AH) gaat over het helen van je innerlijke houding. Het biedt je die mogelijkheid door het focussen op de 12 principes van AH, die voortkomen uit Een Cursus in Wonderen (ECIW). In een AH-groep herinneren we elkaar aan onze heelheid door onbevooroordeeld te luisteren en delen. Een Cursus in Wonderen is een zelfstudie gericht op het ervaren van innerlijk vrede. In het hele land komen groepen bijeen om daarover uit te wisselen.

In AH-groepen wordt uitgewisseld met de focus op de principes en richtlijnen in relatie met het dagelijks leven. De manier waarop een ECIW-groep werkt kan verschillen. Als je als groep gezamenlijk de tekst leest, luistert en er niet over uitwisselt, valt er nauwelijks iets te faciliteren. Dat wil zeggen: als iedereen zich aan die afspraak houdt. Zodra er echter uitgewisseld wordt, verandert dat. Het kan gaan over ieders interpretatie van de tekst. Of over hoe iemand een bepaalde les zelf toepast in het leven.

De basistraining

Deze training voor het faciliteren van groepen is bedoeld voor mensen die een AH- en/of ECIW-groep willen begeleiden of willen oefenen met het toepassen van het gedachtegoed in hun leven. Naast het praktisch oefenen in het begeleiden van een groep, gaan we in op de betekenis van de 12 principes en de 10 richtlijnen voor het werken in AH-groepen.

Faciliteren betekent: het proces vergemakkelijken. Als facilitator wil je de bijeenkomst makkelijk maken en de gelegenheid geven op een ontspannen en open manier uit te wisselen over waar we in het dagelijks leven tegenaan lopen. Hoe we de Principes & Richtlijnen van AH en/of de Cursus kunnen toepassen in alle situaties in het leven. En over de inzichten uit AH en ECIW en de invloed daarvan op ons leven.

De in deze training aangereikte basisattitude, geworteld in de principes en richtlijnen van AH en de Cursus, kan bijzonder behulpzaam zijn bij elke dialoog. Als je je deze attitude eigen maakt, zul je merken dat dit doorwerkt in het omgaan met anderen, bijvoorbeeld ook bij leerlingen in een klas, collega’s, of met je partner, moeder, vader of kinderen. Dan wordt het een manier van in het leven staan.

Specifieke aspecten van het faciliteren die aan bod komen zijn:

 • inzicht krijgen in je eigen manier van denken en doen (de eigen attitude)
 • ontdekken welke houding (als facilitator) behulpzaam is en welke juist niet
 • basisvaardigheden van het faciliteren
 • helder communiceren
 • met de ogen van liefde kijken
 • vertrouwen op de heelheid van de ander
 • leren omgaan met moeilijke situaties in de groep

Inbreng van specifieke vragen of situaties van deelnemers is van harte welkom bij deze dagen.


Data november 2024

Donderdag 14 t/m zondag 17 november 2024, te Epen, dagelijks van 10:00-17:00 uur.

Maximaal 21 deelnemers

Deelnamekosten: € 480,- (incl. koffie, thee, lunch en cursusmateriaal). – VOL – aanmelden voor de wachtlijst kan wel.


Deel jouw ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties

 1. Elly Smulders

  Het mooiste cadeau ooit dat ik aan mezelf heb gegeven. Met humor en helderheid komt Els tot de kern. Ik heb de cursus als zeer helend ervaren. Het gedachtegoed gaat steeds meer leven en werd ook steeds meer voelbaar. Ik ben thuisgekomen met een andere blik: zachter, oordeelloos en verdedigingsloos. Dankjewel voor deze mooie ervaring en ook dank voor de heerlijke lunch iedere dag.

 2. Hoet Ingrid

  De 4 daagse training was een bijzonder leerrijke ervaring in het leren luisteren en delen uitgaande van de principes en richtlijnen die uit ECIW werden gehaald door J.Jampolsky. Wat bedoeld is voor het faciliteren van groepen kan eigenlijk ook worden toegepast in alle situaties van het leven waarin mensen elkaar ontmoeten.
  Het werd na 4 dagen ervaren als een basishouding waarmee je in het leven kan staan en die leidt tot gemakkelijker leven. Els is onovertroffen: Professionele degelijkheid, integriteit, diepgang, compassie en nooit ver weg haar sprankelende humor en stralende deugddoende lach.
  De 4 daagse was voor iedere deelnemer helend en een intense ervaring waarin ook de lichtheid aanwezig is.

 3. dirk ghekiere

  Diepgang, humor, emotie, wijsheid,… wat kan het leven toch eenvoudig zijn, net een vier sterren restaurant met meester-kok Els aan het fornuis die, samen met haar assistenten, voor ieder het gepaste gerechtje in een mum van tijd klaarstoomt. smaakt uiteraard naar meer. dank je wel dekt de lading niet, .maar heel erg merci. Lieve en Dirk

 4. Morgane Le Maire

  Wat een ongelooflijke ervaring. Dit is het beste cadeau dat ik mezelf ooit heb geschonken. Zodra ik thuiskwam van de cursus kon ik het meteen toepassen, zowel in mijn privéleven als op mijn werk. Ik kan echt zeggen dat het mijn manier van in het leven heeft veranderd, wat ook positieve verandering teweeg brengt in mijn buitenwereld! Echt wat ik nodig had! Ik zou het iedereen aanbevelen die open staat om aan zichzelf te werken om meer te leven met minder moeite. Els brengt het zo helder, oordeelloos en met humor. Ik ben fan 😊 Enthousiaste groeten vanuit België

 5. Joke Hulst

  Wat een (h)eerlijke 4-daagse. Els opent met de woorden: ik vertrouw jou en ook al vertrouw jij jezelf nog niet, ik vertrouw jou. Zo, dat kwam binnen bij mij en zorgde voor ontspanning.
  We hebben geoefend in luisteren met een liefdevol hart, geen oordelen, advies of oplossingen aandragen.
  En zo kon ik bij mezelf blijven. Ik hoef niet voor een ander te zorgen. Vertrouwen dat ieder mens z’n eigen antwoord weet wat een rust.
  Verhalen die stoppen en zacht worden door de vraag, kun je het zeker weten.. en wie ben je zonder dit verhaal.
  Ik kan kiezen voor innerlijke vrede, wat er ook buiten mij gebeurt.
  Grote dank aan allen!

 6. Krista Orsel

  Lief team van de facilitator training,
  Ik deel graag wat in dit dagboek.
  Tijdens de training heb ik de mogelijkheid gekregen om me bewust te worden en te ervaren, wie ik denk dat ik ben vanuit mijn gedachten.
  Voor mij waren dit prachtige kansen om te ervaren hoe ik zonder bewustzijn denk, praat, kijk en een interpretatie heb over alles en iedereen, inclusief mezelf.
  Iedere dag was er de uitnodiging om niet vanuit mijn hoofd maar vanuit mijn hart naar mezelf en naar de ander te kijken.
  Mijn hart is mijn thuis. In mijn hart is alles neutraal en is het stil.
  In mijn hart woont geen oordeel, advies, geen verlangen om de ander te redden of om te weten wat de bedoeling is van wat zich laat zien of horen.
  Ik heb het als bijzonder ervaren om vanuit mijn hart naar de ander alleen maar te luisteren, vanuit mijn thuis zijn en thuis blijven.
  Ik gun een ieder zijn proces om thuis te komen en te blijven.
  Dankjewel AH trainingsgroep plus kookgroep.
  Lieve groet, Krista

 7. Maaike

  Afgelopen weekend heb ik de facilitatortraining gevolgd, vier inspirerende dagen. Ontzettend verhelderend wat luisteren met het hart kan brengen. Els geeft een pakkende en levende uitleg over hoe de principes van attitudinal healing toe te passen in een groep. Dat smaakt naar meer, ik kijk uit naar de vervolgtraining. Ontzettend bedankt voor deze mooie en helende ervaring!