Els Thissen

Facilitatortraining AH & ECIW-groepen faciliteren

(Basis) Facilitatortraining AH & ECIW-groepen faciliteren

De basis van het gedachtegoed

Attitudinal Healing (AH) gaat over het helen van je innerlijke houding. Het biedt je die mogelijkheid door het focussen op de 12 principes van AH, die voortkomen uit Een Cursus in Wonderen (ECIW). In een AH-groep herinneren we elkaar aan onze heelheid door onbevooroordeeld te luisteren en delen. Een Cursus in Wonderen is een zelfstudie gericht op het ervaren van innerlijk vrede. In het hele land komen groepen bijeen om daarover uit te wisselen.

In AH-groepen wordt uitgewisseld met de focus op de principes en richtlijnen in relatie met het dagelijks leven. De manier waarop een ECIW-groep werkt kan verschillen. Als je als groep gezamenlijk de tekst leest, luistert en er niet over uitwisselt, valt er nauwelijks iets te faciliteren. Dat wil zeggen: als iedereen zich aan die afspraak houdt. Zodra er echter uitgewisseld wordt, verandert dat. Het kan gaan over ieders interpretatie van de tekst. Of over hoe iemand een bepaalde les zelf toepast in het leven.

De basistraining

Deze training voor het faciliteren van groepen is bedoeld voor mensen die een AH- en/of ECIW-groep willen begeleiden of willen oefenen met het toepassen van het gedachtegoed in hun leven. Naast het praktisch oefenen in het begeleiden van een groep, gaan we in op de betekenis van de 12 principes en de 10 richtlijnen voor het werken in AH-groepen.

Faciliteren betekent: het proces vergemakkelijken. Als facilitator wil je de bijeenkomst makkelijk maken en de gelegenheid geven op een ontspannen en open manier uit te wisselen over waar we in het dagelijks leven tegenaan lopen. Hoe we de Principes & Richtlijnen van AH en/of de Cursus kunnen toepassen in alle situaties in het leven. En over de inzichten uit AH en ECIW en de invloed daarvan op ons leven.

De in deze training aangereikte basisattitude, geworteld in de principes en richtlijnen van AH en de Cursus, kan bijzonder behulpzaam zijn bij elke dialoog. Als je je deze attitude eigen maakt, zul je merken dat dit doorwerkt in het omgaan met anderen, bijvoorbeeld ook bij leerlingen in een klas, collega’s, of met je partner, moeder, vader of kinderen. Dan wordt het een manier van in het leven staan.

Specifieke aspecten van het faciliteren die aan bod komen zijn:

 • inzicht krijgen in je eigen manier van denken en doen (de eigen attitude)
 • ontdekken welke houding (als facilitator) behulpzaam is en welke juist niet
 • basisvaardigheden van het faciliteren
 • helder communiceren
 • met de ogen van liefde kijken
 • vertrouwen op de heelheid van de ander
 • leren omgaan met moeilijke situaties in de groep

Inbreng van specifieke vragen of situaties van deelnemers is van harte welkom bij deze dagen.


Data mei 2024

Donderdag 23 mei t/m zondag 26 mei 2024, te Epen, dagelijks van 10:00-17:00 uur.

Maximaal 20 deelnemers

Deelnamekosten: € 480,- (incl. koffie, thee, lunch en cursusmateriaal). – VOL – aanmelden voor de wachtlijst kan wel.


Data november 2024

Donderdag 14 t/m zondag 17 november 2024, te Epen, dagelijks van 10:00-17:00 uur.

Maximaal 20 deelnemers

Deelnamekosten: € 480,- (incl. koffie, thee, lunch en cursusmateriaal). – VOL – aanmelden voor de wachtlijst kan wel.


Deel jouw ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

 1. Deze training heeft mijn verwachting overtroffen.
  Ik voel me heel, en zie heel.
  Het gegeven dat ieder al heel is en zijn eigen antwoorden al in zich heeft ontslaat me van al mijn hulpverleners trekjes. Wat n genot, in de stilte ontvouwt het zich.
  Ik had deze kennis wel maar durfde er nog niet op te vertrouwen. Het veld van liefde, openheid en vrijheid wat Els leeft en waarin ze ons ontvangt, de opbouw van deze dagen, de eenvoud doch diepte van de oefeningen, de ruimte om “te zijn met alles wat er is of wil zijn” en absoluut de 12 principes en richtlijnen waar ik nu mee kennis maakte hebben me voor mijn gevoel door n trechter laten gaan naar pure liefde, openheid, verbinding, mogelijkheden, wijsheid en vrijheid.
  Diep dankbaar.
  Het is nu 2 dagen geleden, ik pas het zoveel mogelijk toe, zie en voel de “ontwenningsverschijnselen” zowel fysiek als mentaal en heb héél veel zin dit nog heel veel te oefenen, zijn, leren, delen. Dank jullie wel Els, Anja, heart-team voor alles wat jullie zijn én leven.
  Heel dankbaar dat het leven , en ik, me bij jullie heeft gebracht en brengt.

 2. Rob Vester

  Ik heb uitgekeken naar deze facilitator training zonder te weten wat me te wachten stond. Na afloop ben ik dankbaar voor 4 prachtige dagen samen met lieve mensen. Ik heb geleerd en genoten en voel me vervuld . Dank aan Els, Anja en het hele team.

 3. Jan

  Ik heb in november 2021 de vierdaagse facilitatortraining Attitudinal Healing (AH) gedaan. Niet omdat ik ooit een groep zou willen faciliteren maar als verdieping voor mezelf.
  Het was anders dan de cursus “de kracht van het kiezen” die ik eerder gevolgd had. In de facilitatortraining heb ik meegemaakt hoe de AH-principes in de praktijk werken bij gesprekken in een AH-groep. Ik vond het interessant om als facilitator “in mijn hok te blijven”, dat wil zeggen, hoogstens samen te vatten, alleen feitelijke vragen te stellen als het verhaal onduidelijk is, en zeker geen adviezen te geven. Ik stel mij voor dat iedere persoon die ik ontmoet zelf een eigen innerlijke leraar bij zich heeft die deze persoon raad geeft, en dat hoef ik dan niet te doen. Ik kan dit ook in mijn dagelijks leven oefenen.
  Het eerste AH-principe “de kern van ons wezen is liefde” is in mij op een diepere plek terecht gekomen – of misschien moet ik zeggen dat ik duidelijker het besluit heb genomen dat dit voor mij zo is. Ik weet niet waardoor dit is gekomen. Bij mij verschuift het accent nu van eigen ontwikkeling naar het leggen van verbinding met anderen.
  Een bijzondere ervaring was voor mij de groep die Monique en ik gefaciliteerd hebben over het elfde principe, de dood van anderen en van mezelf.
  Na afloop van de groep hing er een stilte in de ruimte die maar niet wilde weggaan.
  Tenslotte, de facilitatorhandleiding van Els is heel bruikbaar.
  Ik heb de twaalf principes nu uit mijn hoofd geleerd en repeteer ze minimaal eens per dag.
  Ik ben blij dat ik de training gedaan heb.

 4. Mieke

  Mijn insteek was: verdieping van de eerdere ”kracht van het kiezen” cursus. Extra stimulans om op de principes in het dagelijks leven te focussen. Mijn inzet was en is voorlopig nog niet een AH groep faciliteren.

  Maar door toeval – er vielen een paar groepsgenoten uit op de 4e cursusdag – werd ik door Monique Zomer als co-facilitator gevraagd bij een van de oefenrondes. Ik heb ja gezegd. En dat ervaarde ik als een extra stimulans in het proces van in vrede blijven, thuis blijven, en vooral in het loslaten van mijn oude patroon van twijfelen aan mezelf. Mijn focus was nu op innerlijke leiding en “niet doen”, op wachten.

  Ook nu, een paar weken later, voel ik veel meer vrede in mezelf. Ik voel dat ik ballast heb achtergelaten.

  De krachtige oefeningen tijdens de 4 daagse training en het heldere en uitgebreide cursusboek bij de training zijn een fantastische ondersteuning.

  Een van de opmerkingen van Els zal nog lang bij mij blijven omdat ik deze zo enorm waardeer en ijzersterk vind:

  “Geloof mij niet”. “Onderzoek het. Ga ermee aan de slag en kijk of het voor jou klopt.”

  Dank aan Els, Resie, en Nicole voor deze prima training en dank aan Monique voor de uitnodiging!

 5. Monique

  Het was de 2de keer deed ik mee aan de AHfacilitatorsopleiding. Het is een feest om om het even welke cursus te doen bij Els..Voor mijn zijn haar helderheid, integriteit en humor een heerlijke combinatie om in te leren (=mezelf steeds beter leren kennen). De AHopleiding nog een keer doen heeft het proces verdiept en daardoor is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid. Ik ben inmiddels een 2de AH groep gestart.

 6. Monique Yoga

  Onlangs heb ik de Facilitatortraining AH & ECIW-groepen faciliteren gevolgd in Epen. Els is een vakvrouw met een gouden hart. Haar manier van lesgeven is puur en direct, met oog voor details. Zij weet het beste uit je te halen en stimuleert je vanuit vrijheid je pad verder te volgen.
  Samen met Anja die o.a. voor de heerlijke lunch zorgde, heb ik genoten van 4 dagen gastvrijheid en nieuwe inzichten voor de toekomst. Nogmaals bedankt en tot ziens!
  Monique Yoga, Vaals

 7. Willy van Houcke

  Vooreerst mijn welgemeende dank aan allen die deze 3-daagse AH facilitator training tot een succes hebben gemaakt. Het was wonderbaarlijk hoe snel de groep verbonden was en er een sfeer van veiligheid en openheid was. Ik was vooral verbaasd dat er door zo’n simpele maar effectieve manier een bepaalde heling tot stand kwam. Ik was in verwachting van dat kindje in mij die er zo graag weer bij wilde horen en het werd geboren, bevrijd van een belemmerende overtuiging en het kijkt nu weer hoopvol naar wat komen zal, Vol blijde verwachting. Bedankt Els voor je aandeel hierin en Anja voor de lekkere soep en het eventjes samen de Taichi te doen. Voor mij het aanbevelen waard voor iedereen die op een zachte en liefdevolle manier aan zichzelf wil werken..
  met licht en liefde
  Willy

 8. Tasha

  “Dear Els
  Your visit to Cameroon gave me the best time ever in my life and I consider it the turning point of my spiritual life. I cannot forget the day you told me,’Tasha, you are free’……… Els if I can tell you, from that instant till today I am free indeed. Each time I think of that moment including all the other meetings we had after each training, I shed tears of joy and I just feel gratitude welling up my soul.”

  Tasha, March 2012

 9. Gretha van Loenen

  Ik heb het weekend van 25/26/27 maart de facilitatortraining gedaan. Ik heb het als een warm, intensief en open geheel ervaren. Zo kon ik mijzelf vertellen dat ik onvoorwaardelijke liefde ben. Het gevoel welke bij de overtuiging ‘dan ben ik arrogant’ hoorde, verdween. Het is tot vandaag verdwenen. Het geeft ruimte in mijn hart waar ik fysiek zelf een beetje last van had in de vorm van kramp. In mij was iets open gegaan dat lange tijd voor een deel was verkrampt/ afgesloten. Ik dank een ieder voor de spiegel en het ontvangen van mijn inzicht, liefjeslicht Gretha

 10. Diny Smits

  Ik heb de Facilitatortraining als fantastisch ervaren. De liefde en de aandacht spatte er van af. Wat een leermateriaal voor mij! Ik ben zo blij dat ik inzie dat ik elke keer de keus heb om kritiek niet persoonlijk te maken en dat ik er ‘dank je’ tegen mag zeggen. En dat ik zelfs blij mag zijn met opmerkingen die ik als kritiek ervaar, omdat ik daardoor de kans krijg te oefenen. Ik realiseer me dat het een tijdje zal duren. Toch ben ik er vast van overtuigd dat ik dat ga redden. Dat ik getuige heb mogen zijn van al die lieve mooie, spontane, pure, open mensen maakt me nederig.